RECENZIE- SUB APA DRAGONULUI STRÂMB

Titlu: Sub apa dragonului strâmb

Editura: Tritonic books

Nr. pagini:325

Editura Tritonic mi-a deschis ‘’apetitul’’ pentru literatura românească contemporană, motiv pentru care acum nu trece nicio lună în care să nu citesc cel puțin o carte din acest domeniu.

‘’Sub apa dragonului stramb’’ este cea mai recentă apariție a editurii, o colecție de povestiri fantasy ce îmbină în mod inedit viziunea mai multor autori despre tot ce înseamnă fantastic.


Cartea, coordonată de Teodora Matei și Lucian Dragoș Bogdan, este o antologie complexă, în care întâlnim idei și conceptii diferite; imaginarul se împletește cu iubirea, răzbunarea sau arta, dar prezintă și reinterpretări ale basmelor clasice. Per total mi-a plăcut și mi-a dat un vibe pozitiv, iar la final i-am oferit 4/5 steluțe pe goodreads.

Care au fost povestirile mele preferate?

1. Satul părăsit-Anamaria Ionescu

Este prima dată când citesc ceva de la această autoare, motiv pentru care am rămas plăcut surprinsă. Finalul a fost piesa de rezistență, însă povestea a fost perfectă pentru mine: personaje frumos conturate, secrete bine păzite și un prezent ce se îmbină cu trecutul.

În centrul acțiunii o avem pe Veronika, o fată cu o familie instabilă și un tată vitreg ce îi provoacă numai probleme. Ca și cum nu ar fi de ajuns, aceasta este urmărită zilnic de ‘’Serafim’’, un bărbat ce o consolează fără un motiv anume, dar care nu își dezvăluie adevărata identitate. Ce urmărește acesta de fapt? Și cum se va sfârși totul pentru Veronika?

2. Portal spre o dimensiune secretă- Monica Ramirez

Monica Ramirez este o scriitoare apreciată în Romania și nu numai, iar acum am aflat și de ce. Personajul principal al acestei mici povestiri este Adrian Mocanu, un pictor bântuit de episodul în urma căruia i-a fost amputat piciorul stâng. Deși nu mai vede nicio soluție de scăpare din această viață monotonă, pasiunea pentru artă este cea care îl menține pe linia de plutire. Totul se schimbă pentru el atunci când descoperă că ultima sa pictură este un portal spre o lume perfectă, lipsită de griji. Ce viața va alege oare Adrian?

3.Erik și Dragon- Teodora Matei

Nu o să insist asupra acestei povești deoarece reprezintă o reinterpretare a basmului clasic, însă mi-a plăcut modul în care Teodora a revăzut întreaga acțiune. Personajul principal al textului este Erik, mezinul familiei din care face parte. Obișnuit să stea în spatele fraților săi, nu se simte cu adevărat pregătit pentru misiunea ce îi apare în cale: Împaratul-roș-de-furie, unchiul său, nu poate scăpa de inorogul ce îi distruge pădurile și de mistrețul ce îi fură recolta. Avand în vedere eșecul fraților săi, Erik se vede nevoit să încerce să își ajute unchiul, însă va fi oare suficient de puternic?

Pe lângă aceste 3 povestiri, mi-au plăcut mult și Prințul din Ceretkipi și Blestemul lui Timur. Recomand cu drag această carte, în special iubitorilor de povești fantastice.

Țin să le mulțumesc celor de la Tritonic books pentru exemplarul oferit și pentru diversitatea poveștilor pe care au reușit să le adune într-un volum inedit.

Lasă un comentariu